Ljungbers-factory-tryck-LISALISA-GraphicWings-0

Klockan 8 möter vi Jörgen utanför tegelbyggnaden i Rydboholm. I nästan hela sitt liv har han jobbat i fabriken som idag trycker Ljungbergs egna textilier av bland annat våra klassiska favoritdesigners Stig Lindberg, Sven Markelius och Viola Gråsten.

Ljungbers-factory-tryck-LISALISA-GraphicWings-2

Vi är på nedre plan där vals-trycket äger rum och Jörgen och hans kollega har redan monterat den splitter nya Graphic Wings-valsen och tagit fram ett prov i den blå färgen som TildaLisa har valt. Vi får godkänna färgen och maskinen görs redo för start och vi är smått lyriska över att få stå där och titta.

Ljungbers-factory-tryck-LISALISA-GraphicWings-1

Jörgen är van att ställa in färgmängd, valstryck och anpassa tygbredden, men det är en konst som tar många år att lära sig. Han var lite orolig för resultatet av de många små detaljerna i Graphic Wings, men är positivt överraskad över hur bra de kommer fram på den grova väven. Pressarna börjar röra sig och vi ser meter efter meter med pilgrimsfalkar som rullar fram under valsen.

Ljungbers-factory-tryck-LISALISA-GraphicWings-3

Tyget passerar genom en stor maskin där färgen hinner torka och på andra sidan sveper det fram och tillbaka ned i en stor vagn. Stumma av förundran ser vi hur den blå färgen blir fantastiskt fin i mönstret som vi tidigare bara sett i svart. Det blå blir något annat. Blå mönster har liksom en känsla för sig!

Ljungbers-factory-tryck-LISALISA-GraphicWings-4

Här pumpas färgen in i valsen.

Ljungbers-factory-tryck-LISALISA-GraphicWings-7

Färgbyte. Vals och alla detaljer som är i kontakt med färgen spolas rena. Jörgens kollega kommer tillbaka med ”manicken” som styr färgmängden.

Ljungbers-factory-tryck-LISALISA-GraphicWings-5

Första skälvande metrarna av svarta pilgrimsfalkar. De svarta känner vi igen. Men det här är ändå något nytt. Kraftigt halvlinnetyg och schablontryckets glimrande lyster i detaljrikedomen. Det här kommer bli bra!

Ljungbers-factory-tryck-LISALISA-GraphicWings-6

Vi säger hej då och tusen tack till Jörgen och hans kollega. Vi får en spännande rundtur i handtrycks-verkstaden med de 60 meter långa borden. Sen åker vi hem och längtar efter leveransen!

Ljungbers-factory-tryck-LISALISA-GraphicWings-8

Vi ser fram emot att snart kunna erbjuda Graphic Wings som metervara och kuddfodral i både blått och svart! Glada och stolta över att de också är tillverkade genom ett fantastiskt hantverk, på en underbar tygkvalitet och dessutom bara någon timmes bilväg ifrån oss. Så mycket mer närproducerat kan det inte bli!

Tipsa gärna din favoritbutik om våra produkter! Vi vill gärna bli tillgängliga på fler ställen runt om i landet!