Vår trädgård gömmer många skatter. Vi upptäcker fler och fler av vitt skilda slag varje år. En av de första som vi såg redan när vi flyttade in var rabarberna. Vid ett av brunnslocken växer en hel ö av rabarber. Varje år är jag lika förvånad över hur de där små första knölarna som kommer upp i mars kan bli till sådana mängder.

Rabarber

En stående favorit att göra är följande rabarbermarmelad. Jag har gjort flera burkar varje år och vi äter den framförallt med brieost på kex, på scones eller bara på ett smörat knäckebröd.

Rabarbermarmelad

2 liter (ca 1 kg) skalad rabarber i små bitar

1 ekologisk citron i tunna skivor

5 cm färsk ingefära, skalad i små bitar

12 dl strösocker

Blanda allt i en stor gryta och låt stå över en natt. Värm upp långsamt och småkoka i 20 minuter. Koka på lite högre värme i 40 minuter. Rör om då och då och skumma väl. Häll upp marmeladen på rena varma burkar. När de kallnat förvara burkarna svalt. Marmeladen håller sig länge.

I år är dock första året i huset som jag inte kommer göra ovanstående marmelad. Vi har ätit mycket och gett bort men i källaren står fortfarande flera burkar kvar (alla är dock inte rabarbermarmelad…) Så i år blev det istället Rabarbersylt med kardemumma från min favvo sommar-kokbok Sommar på burk. Kunde lätt ha ätit upp en burk med sked men jag lyckades hejda mig.

Syltkällaren

Jag försöker alltid ta tillvara på alla frukter och bär som växer i trädgården. Det blir mycket kräm, marmelad, smoothie, saft, sylt, chutney och paj. Rabarberna är dock så otroligt mycket av så den brukar jag inte lyckas använda upp. Så har du vägarna förbi Stenkullen och vill ha rabarber är du hjärtligt välkommen! /LisaEmma